İsrail’den Filistin Yönetimi’nin vergi gelirlerine el koyma kararı: “Amaç, Filistinli esir ve şehit ailelerine maaş ödemelerinin yapılmaması”

İsrail yönetimi, Filistin yönetiminin vergi gelirlerine el koyma kararı aldı. Filistinli yetkililer, bu kararın işgalci İsrail hapishanelerindeki Filistinli esir ve şehit ailelerine maaş ödemelerinin yapılmaması için alındığını açıkladı

Siyonist İsrail hükümetinin, Filistin Yönetimi tarafından esir ailelerine ödenen maaşları gerekçe göstererek Filistin’e aktarılması gereken 138 milyon dolarlık / yarım milyar şekellik vergi gelirlerine el koyacağı açıklandı.

Temmuz ayında İsrail parlamentosu Knesset’te bu yönde alınan kararın ardından geçen hafta toplanan İsrail güvenlik kabinesi de vergi geliri aktarımlarını durdurma kararı aldı.

Filistin Yönetimi, halihazırda işgal hapishanelerinde bulunan Filistinli esirlerin ailelerine ve eski esirlere her ay düzenli maaş ödemesi yapıyor.

Oslo süreci kapsamında imzalanmış olan Paris Ekonomik Anlaşması hükümleri uyarınca Tel Aviv yönetiminin, Filistinlilerin dünyaya yaptığı ihracat ve dünyadan yaptığı ithalattan türeyen vergileri Filistinliler adına toplayarak Ramallah yönetimine aktarması gerekiyor.

Maan ajansına konuşan Filistin Başbakanı Rami Hamdallah’ın verdiği bilgilere göre, son kararla birlikte vergi aktarımında kesinti yapılması öngörülen meblağ, İsrail hapishanelerinde bulunan kişilerin ve İsrail işgal güçleri tarafından öldürülen kişilerin ailelerine yapılan aylık maaş ödemesine eşit. Bir başka deyişle Siyonist rejim, hem Filistinlilere ait bir gelire el koymuş, hem de esir ve şehit ailelerine ödenen maaşları kesmiş oluyor.

İsrail daha önce de pek çok kez, bu maaş ödemelerinin şiddeti teşvik ettiğini ileri sürerek Filistin yönetiminden esir ailelerine ödeme yapmaya son vermesini istemişti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) yöneticilerinden Vasil Ebu Yusuf, Reuters ajansına konu hakkında verdiği bir demeçte “Bu, bize baskı uygulama ve şantaj yapma girişimidir. Elimizde sadece bir dolar bile kalsa bunu şehit, esir ve yaralı ailelerine vereceğiz” şeklinde konuştu.

Bir diğer FKÖ yetkilisi olan Ahmed Mecdalani ise, hem İsrail’i, hem de Filistinli mültecilere yapılan yardımları kesen ABD yönetimini kendilerine “şantaj yapmakla” suçladı.

Avrupa Birliği de yaptığı yazılı açıklamayla İsrail hükümetinin kararına tepki gösterdi ve “taraflar arasındaki ekonomik anlaşmalara riayet edilmesi” çağrısı yaptı. İsrail’den “bölgesel istikrarı bozacak adımlar atmamasını” isteyen AB açıklamasında ayrıca “sorunun çözümü için her iki tarafla temas halinde olunacağı” ifade edildi.

Uzun süredir önemli mali sorunlarla karşı karşıya olan ve memur maaşlarını ödemekte de zorlanan Filistin Yönetimi’nin, vergi gelirlerindeki bu kesinti sonrasında daha ağır bir bütçe sorunuyla karşı karşıya kalması bekleniyor.

İsrail’in tek taraflı kararı ayrıca 1994 tarihli Paris Protokolü’nin ve ekonomik yapıya ilişkin pek çok başka anlaşmanın hükümleriyle ters düşmesi sebebiyle, İsrail’in 1948’den beri gerçekleştirdiği uluslararası hukuk ihlallerine bir yenisinin eklenmesi anlamına geliyor.

bdsturkiye.org