İşgalci İsrail’in ablukası altındaki Gazze’de, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliğinin “bugüne kadar görülmemiş bir boyuta” ulaştığı açıklandı
Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı 16 Temmuz’da yaptığı açıklamada, ilaç ve tıbbi malzeme yetersizliğinin bugüne kadar görülmemiş bir boyuta ulaştığını söyledi.
Middle East Monitor’un haberine göre, bakanlık açıklamasında “İsrail kuşatması altındaki yıllarda Gazze Şeridi’nde en zor olan hastaneler ve sağlık merkezlerinde yaşanan tıbbi krizler” denildi.
Bakanlığın yıllık ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyacı 40 milyon doları bulduğu halde yılın ilk yarısında bu ihtiyaçlar için yalnızca 10 milyon dolar mevcut olduğu bildirildi.
Açıklamada, bu eksikliğin Gazze Şeridi’ndeki hastaların yarısını tedaviden mahrum bıraktığı kaydedildi.
Kanser, kan hastalıkları, böbrek yetmezliği, nörolojik, psikolojik ve kronik hastalıkların tedavisinde gereken ilaçların temini için tüm taraflara acil ve etkili önlem almaları çağrısı yapıldı.
Gazze, 12 yılı aşkın bir süredir Mısır ve uluslararası kamuoyunun da desteklediği İsrail kuşatması altında. Malların, yiyeceklerin, yardımların, yapı/inşaat malzemelerinin ve diğer temel gereksinimlerin Gazze’ye geçişine izin verilmiyor ve hatta insanların tıbbi tedavi görmek için şehirden ayrılmaları olanaksızlaştırılıyor.
Filistin Sendikalar Federasyonu, geçen sene, abluka yüzünden işgal altındaki topraklarda işsizliğin 2007 öncesindeki %27,2’lik oranın neredeyse iki katına çıkarak %50 olduğunu bildirdi.
Yakıt girişi yasağı yüzünden Gazze’nin tek elektrik santrali kapanma tehlikesi altında. Günde sadece 4 saatlik elektrik sağlanabilirken, bu durumun bölgedeki insani krizleri derinleştirebileceği belirtiliyor.
Geçen ay BM tarafından yayımlanan raporda, Gazze’nin önceden tahmin edildiği gibi 2020’de değil, şimdiden “yaşanamaz” hale yaklaştığı aktarıldı.
bdsturkiye.org