Bilim insanları ve akademisyenler Kudüs’te düzenlenecek olan Avrupa Biyokimyacılar Kongresi için boykot çağrısı yaptı. Çağrıyı imzalayanlar, davet edilen konuşmacılara İsrail’in Filistinlilerin eğitim ve öğretim hakkına yaptığı saldırıları hatırlatırken, sponsorluk yapan akademik kurumlarınsa İsrail’in yaptığı insan hakları ihlallerinde suç ortaklığı yaptığının altını çiziyor.
Bir grup Filistinli, İsrailli ve başka ülkelerden bilim insanı ve akademisyen İsrail’de gerçekleştirilecek olan Avrupa Biyokimyacılar Kongresi’nin boykot edilmesi çağrısında bulundu ve meslektaşlarını işgal altında yaşayan Filistin halkıyla dayanışma göstermeye ve kongreye katılımlarını iptal etmeye çağırdı.
Avrupa Biokimya Dernekleri Federasyonu (FEBS), 2017 Kongresi’ni 10-14 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirmek üzere karar almıştı. Kongrenin Kudüs’teki Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek olması, kongreyi Filistin liderliğindeki İsrail’e karşı akademik boykot kampanyasının hedefi yapmaktadır.
Sir Iain Halmers (Birleşik Krallık), Prof. Claudine Chaouiya (Portekiz), Prof. Ivar Ekeland (Fransa), Prof. Malcolm H. Levitt FRS FRSC (Birleşik Krallık) ve Prof. Steven Rose (Birleşik Krallık) gibi isimlerin de yer aldığı 89 bilim insanı, akademisyenin imzasını taşıyan ve tüm konferans katılımcılarına gönderilen mektup, “İsrail’in Filistinlilerin eğitim ve öğrenim hakkına yaptığı, okulların ve üniversitelerin bombalanmasını da içeren, doğrudan saldırılarına ve eğitim alanlarına erişimi engellediğine” dikkat çekiyor.
Boykotu desteklemek için öne sürülen bir diğer sebep ise Filistinlilerin sağlık hizmetlerine eşitsiz erişimi. Bu bağlamda, FEBS Kongresi’nin temalarından birinin kanserin biyokimyası olması, mektupta da belirtildiği üzere, trajik ve ironiktir: “İsrail’in on yıldır kuşattığı Gazze’de meme kanserinden 5 yıl hayatta kalma oranı yüzde 30 iken, bu oran İsrail’de yüzed 86’dır. 2016’da İsrail hastanelerine erişim talep eden Gazzeli hastaların yalnızca yüzde 44’ü kabul edilmiştir; reddedilenlerin yarısından fazlası kanser hastasıydı.”
Mektup, İsrail hükümetinin Gazzeli öğrencilerin Batı Şeria’daki üniversitelere gitmesine ilişkin kısıtlamalarına da değiniyor: Okula veya üniversiteye gitmeye çalışan Filistinliler için her gün bir engel olarak ortaya çıkan Batı Şeria’daki İsrail kontrol noktaları ve İsrail devletinde Filistinli öğrencilere karşı geliştirilen “kurumsal ayrımcılık”.
FEBS Kongresi’nin sponsorluğunu ise “İsrail’in insan hakları ihlalleriyle derinden bağlı” olmakla itham edilen İsrail akademik kurumları üstlenmekte. Örneğin, Tel Aviv Üniversitesi ve Technion Uluslararası Af Örgütü’nün ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün savaş suçu olarak tanımlayıp kınadığı silah sistemleri geliştirme ve askeri doktrinler üretme konusunda faaliyet göstermiş, bununla birlikte İbrani Üniversitesi’nin işgal altındaki Doğu Kudüs’e inşa edilmiş Scopus Dağı kampüsünün bir kısmı, yasadışı olarak el konulmuş Filistin topraklarında yer almaktadır.
AURDIP Sekreteryası’ndan Profesör Ahmed Abbes’in çağrısı şöyle:
Kongreyi Kudüs’te düzenleyerek FEBS, bilinçli veya bilinçsiz olarak, İsrail’in Filistinlilerin insan haklarını ihlalinin destekçisi olmaktadır. Meslektaşlarımızın vicdanlarını dinlemelerini, Filistinli sivil toplum örgütlerinin sesine kulak vermesini ve boykot hattını geçmemelerini umuyoruz.
BRICUP Başkanı Profesör Jonathan Rosenhead:
İsrail FEBS kongresi gibi uluslararası akademik etkinliklerin kendisini normal bir ülke olarak göstereceğine inanıyor. Dünya kamuoyu ise İsrail’in ters düştüğünün farkında-İsrail’in 50 yıldır uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etmesi onu ayrı bir kategoriye sokuyor. Bilim insanları bu durumun açığa çıkarılmasında önemli bir rol oynayabilir.
İsrail’e karşı akademik boykot, Apartheid Güney Afrika’sının boykot hareketinden ilham almakta. 1965’teki bu boykot çağrısı da Birleşik Krallık’taki 34 üniversiteden 496 akademisyenin imzasını taşımaktaydı. İsrail’e karşı akademik boykot kişilerden ziyade kurumları hedefler. Boykot, 2005’te ilk çağrı bulduğundan bu yana gitgide büyümektedir. Mektupta da not düşüldüğü üzere, 2013’te, Stephen Hawking Filistinli bilim insanlarının çağrısı üzerine davet edilmiş olduğu bir İsrail konferansına katılımını iptal etmişti. Mektubun imzacıları, FEBS Kongresi’nin potansiyel katılımcılarını bu örneği takip etmeye çağırıyor: “Bir adaletsizlik sistemine alet olmaktan kaçınmak hayırsever bir tutum değil, temel bir ahlaki görevdir.”
AURDIP-Filistin’de Uluslararası Hukuka Saygı için Üniversite Dernekleri
BRICUP-Filistin Üniversiteleri için İngiliz Komitesi
-Mektup ve imzacıların tam listesi:
Call to boycott the forthcoming FEBS congress in Jerusalem (12 Ağustos 2017)
-Kongrenin resmi websitesi: http://febs2017.org/
[bdsturkiye.org için Hazal Atay tarafından çevrilmiştir.]