1996 – Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in İsrail’i ziyareti sırasında ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini öngören
- Serbest Ticaret Alanı Anlaşması,
- Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması,
- Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi ve Vergi Kaçakçılığının Engellenmesi Anlaşması,
- Ticari, Ekonomik, Sınai, Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması imzalanıyor.
Ayrıca;
- 1996: Gümrük İdarelerinin Karşılıklı Yardımlaşmasına Dair Anlaşma,
- 2005: Ar-ge Anlaşması,
- 2007: Standardizasyon, Uygunluk Değerlendirmesi ve Metroloji Alanında İşbirliği Anlaşmaları imzalanıyor.
Haaretz Gazetesi (23 Mart 2005) :
İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Benjamin Ben-Eliezer, İsrail’in Türkiye’den tankerlerle su ithal edilmesi planına karşı olduğunu ifade ediyor.
Türkiye’den ithal edilecek suyun metreküpünün 1,20 Dolar’a mal olacağını, bunun da deniz suyunun arıtılması ile elde edilen suyun maliyetinin iki katına yakın olduğunu söylüyor.
İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Beni Eliezer, 2005 yılı Ekim ayının ikinci haftasında Türkiye’ye gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında “Mart 2004’de imzalanmış bulunan İsrail’in Türkiye’den 20 yıl boyunca yıllık 50 milyon metreküp su ithal etmesini öngören çerçeve anlaşma da değerlendiriliyor”.
Suyun metreküp bedelinin 13-18 cent, taşıma bedelinin ise 70-80 cent civarında olacağı ve bu durumda suyun İsrail’e metreküp maliyetinin bir Dolara yaklaşacağı tahmin edilen suyun tankerler yerine boru hattı ile taşınması alternatifi de değerlendiriliyor.
Türkiye’den Su İthalatı Yeniden Tartışılıyor
İsrail Dış İşleri Bakanlığı, Manavgat kaynaklı suyun İsrail’e ithali konusunun gündemde olduğunu teyit etti. Türkiye ve Başbakan Şaron Hükümeti ile 2002 yılında imzalanmış olan anlaşma, özellikle iki nedenle yürürlük safhasına geçmemişti: İthal suyun arıtım masraflarına kıyasla kayda değer derecede pahalı olması ve su tüketimi gibi hayati bir konuda yabancı bir ülkeye oluşacak bağlılık.
İsrail Su İdaresi Başkanı Prof. Uri Shani kısa bir süre önce yazdığı raporda, fiyat farkının bugün eskisi kadar yüksek olmadığını belirtti.
Teknik açıdan, diğer alternatiflere kıyasla, en güvenilir ve kontrollü taşıma sistemi suyun İsrail’e tanker gemileriyle ulaşımı. Bu sistem yoluyla, 12-18 ay süresinde 30 Milyon m3 su taşımak mümkün. Getirtilen suyun, İsrail’deki mevcut su aktarma sistemi altyapısında çok az bir değişiklikle, Hadera ve Palmahim noktalarında alınabilmesi mümkün görünmekte. Gelecekte, Ashdod limanında kurulacak ek altyapı yardımıyla suyun o noktada da alınabilmesi mümkün olacak.
Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Başbakan Vekili Sayın Ehud Olmert arasında 23 Şubat 2006 tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleşiyor.
Görüşmede sıcak ve dosthane ilişkilerin daha da geliştirilmesi gereği vurgulanıyor, Başbakan Erdoğan İsrail’i Türkiye’nin yakın bir dostu, Sayın Olmert’i de yakın bir arkadaşı olarak gördüğünü ve ilişkileri her alanda geliştirmek için çalışacağını belirtiyor.
İsrail’in en önemli fuarları arasında yer alan ve 3 yılda bir düzenlenen Agritech Tarım Fuarının 16.’sı 9 – 11 Mayıs 2006 tarihlerinde Tel-Aviv’de düzenleniyor.
Çok sayıda ülkeden resmi ve ticari heyetlerin ziyaret ettiği fuarı; Türkiye’den Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi Eker Başkanlığındaki resmi heyetin yanı sıra, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri heyetleri, ayrıca Ziraat Odalarına mensup 100 kişi ziyaret etmiştir.
Başlıca Ekonomik ve Ticari Olaylar
Türkiye-İsrail Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında tesis edilen Ortak Komite’nin 11-12 Temmuz 2005 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen 7. toplantısında yapılan görüşmeler ve bilahare yazılı usulde devam eden müzakereler sonucunda imzalanan ve bazı seçilmiş tarım ürünlerinde karşılıklı olarak yeni tavizler sağlanmasını sağlayan Ortak Komite Kararı 1 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu çerçevede, İsrail menşeli sebze tohumları, kahve esansı, bira, şarap, damızlık yumurtalar, çiçek soğanları, yumrular kökler, kurutulmuş sebzeler, baharatlar ve meşrubat özlerinde vergi indirimi ve/veya tarife kotası tesis edilmiştir. Diğer taraftan, Türkiye menşeli fındık, kuru incir, kuru kayısı, bira, çikolata ve çikolatalı ürünler, reçel ve marmelatlarda mevcut tarife kotalarının miktarları arttırılmış, ayrıca, kestane, çam fıstığı, rakı, kayısı, şeftali ve vişne sularında yeni tarife kotaları ve vergi indirimi sağlanmıştır.
Türkiye İsrail’in OECD’ye katılımınına destek verme sözü verdi
İsrail Sanayi, Ticaret ve çalışma Bakanı Ben Eilezer ile Türkiye Savunma Bakanı Vecdi Gönül Türkiye’de ekonomik heyet görüşmelerinin akabinde 24.11.2009 tarihinde müşterek protokol imzaladılar.
Türkiye, 2010 yılının ilk çeyreğinde İsrail’in OECD’ye katılımı ile ilgili tartışmalarda ve oylamada İsrail’e destek verme taahhüdünde bulundu.
Türkiye-İsrail Tarım Alanları (hektar) | ||
TÜRKİYE | İSRAİL | |
Ülke Alanı | 78 milyon | 2,2 milyon |
Tarım Alanı | 39 milyon | 500 bin |
Ekilebilir Alan | 28 milyon | 300 bin |
– BASIN AÇIKLAMASI –
ORTADOĞU‘DAKİ VAHŞETİ KINIYORUZ !
İSRAİL‘Lİ TARIM ŞİRKETLERİNE BOYKOT ÇAĞRISI…
7 Ocak 2009
– Türkiye‘de tarım alanında çalışan meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri, şirketler, teknisyenler, çiftçiler ve mühendisleri,
– Filistin‘e uygulanan devlet terörünün durdurulup, Filistin topraklarının yeniden yapılandırılması için çaba harcanmaya başlanıncaya kadar,
– Türkiye‘de kurulu ya da temsilcilik düzeyinde tarımsal girdi üreten ve/veya pazarlayan, tarımsal danışmanlık ve hizmeti veren tüm İsrail şirketlerini,
– İsrail menşeli tohum, ilaç, gübre, fide ve fidan, tarım alet ve makineleri ve sulama düzeneklerinin kullanımını
Boykot etmeye çağırıyoruz
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI