İsrail’den yatırımlarını çeken Avrupalı büyük şirketlerin sonuncusu İrlanda’dan CRH oldu
Yasadışı Apartheid Duvarı ve yerleşimcilerle ilgili kampanyayı takiben CRH İsrail’e yönelik girişimlerini durdurdu. Olay, Fransız telekomünikasyon şirketi Orange’ın İsrail’de satış hakkının durdurulması kararının bir benzeri.
İrlandalı inşaat malzemesi firması CRH, İsrail’de faaliyet yürüten, yüzde 25 hissedarı olduğu Nesher Cement’in hisselerini satmasından bir hafta sonra İsrail pazarını tamamen terk ettiğini duyurdu ve böylece İsrail pazarından çıkan ikinci büyük Avrupalı firma oldu.
BDS hareketi, Uluslararası Adalet Divanı tarafından yasadışı ilan edilen İsrail’in Apatheid Duvarı ve işgal altındaki Filistin topraklarında inşa edilen yerleşimlerde kullanılan çimentoyu tedarik etmesi nedeniyle CRH’ye karşı bir kampanya yürütüyordu.
Irish Independent gazetesi, Mart ayında, CRH’nin Nesher içerisindeki varlıklarını kamuoyu baskısı nedeniyle, yeniden değerlendirmeye almış olduğunu yazmıştı.
Binlerce kişinin desteklediği imza kampanyası ile CRH’nin yatırımlarını geri çekmesi talep edilirken, kampanyanın bir başka ayağı olarak İrlanda Filistin’le Dayanışma Girişimi, Dublin’de CRH’nın yıllık genel toplantıları süresince düzenli protesto gösterileri düzenlemişti.
Kampanya düzenleyicileri 2012’de de OECD’ye resmi şikayette bulunmuşlardı. Bu şikayetin resmi linki şu: http://www.oecdwatch.org/cases/Case_215
CHR’nin yatırımlarını geri çekme kararı 5 Ocak’ta Fransız telekomünikasyon şirketi Orange’ın isim satış hakkını elinde bulundurduğu İsrailli telekom firması Partner’la anlaşmasını feshedilmesiyle eşdeğerde.
BDS, Partner’ın İsrail askeri gücü ile yerleşim birimlerine desteğini hedef alan uluslararası çapta büyük bir protesto kampanyasını yürütmekteydi.
Ayrıca, Eylül 2015’te, İsrail’in illegal altyapı projelerinde rol oynayan dev Fransız firması Veolia, 7 yıl süren BDS kampanyası sonucunda İsrail’deki tüm işlerini sona erdirmiş ve bu durum 20 milyar dolardan fazla ihale ve kontrat kaybını doğurmuştu.
Önde gelen Fransız merkezli İsrailli bir işadamı yakın tarihte İsrail medyasına BDS’nin büyüyen gücünün, başlıca Avrupalı şirketlerin İsrail’e yatırımdan kaçınması anlamına geleceğini belirtmişti.
Birleşmiş Milletler raporlarına göre, İsrail’e yönelik doğrudan yabancı yatırımlar, bir ölçüde BDS’nin etkisiyle de, 2014’te bir önceki yıla göre yüzde 46 oranında düşmüştü.
İsrail İhracat Enstitüsü, ülkenin ihracatının 2014’e göre yüzde 7 oranında düştüğünü açıklamıştı.
Dünyanın önde gelen kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s ise, “İsrail ekonomisinin BDS’nin itiş gücü kazanması ile zarar göreceği” uyarısında bulunmuştu.
bdsturkiye.org