BDS Türkiye: “Dayanışmanın cezalandırılmasını kınıyoruz, Ayşe Düzkan’ın yanındayız”

BDS Türkiye, ilk gönüllülerinden Ayşe Düzkan’a verilen hapis cezası üzerine bir açıklama yayımlayarak “BDS Türkiye olarak, dayanışmanın cezalandırılmasını kınıyor, özgürlüğünün kısıtlanması olasılığı karşısında Ayşe Düzkan’ın yanında olduğumuzu bildiriyoruz” dedi

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına 16 Ocak 2018’de katılan gazeteci, BDS Türkiye’nin ilk gönüllülerinden Ayşe Düzkan, Hüseyin Aykol, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ragıp Duran’ın yargılandığı davada karar çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği ve 29 KAsım’da açıklanan kararda gazeteci Hüseyin Aykol’a “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 3 yıl 9 ay, Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’a ise ayrı ayrı birer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

BDS Türkiye, Ayşe Düzkan’a verilen hapis cezası üzerine bir açıklama yayımladı. Açıklamada “BDS Türkiye olarak, dayanışmanın cezalandırılmasını kınıyor, özgürlüğünün kısıtlanması olasılığı karşısında Ayşe Düzkan’ın yanında olduğumuzu bildiriyoruz” denildi.

BDS Türkiye’nin açıklamasının tamam:

Filistin halkının ve Uluslararası Filistin’le Dayanışma Hareketi’nin dostlarından Ayşe Düzkan’a Özgür Gündem gazetesi “nöbetçi yayın yönetmenliği” nedeniyle verilen hapis cezası onandı.

BDS Türkiye ilk gönüllülerinden, Güldünya yayın kolektifi üyesi, DİSK Basın-İş Yönetim Kurulu Üyesi, Artı Gerçek ve Yeni Yaşam yazarı olan Ayşe Düzkan’a, yasaklama ve baskılara karşı Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla çok sayıda gazeteci, yazar ve sanatçı gibi bir günlüğüne “nöbetçi yayın yönetmenliği” yaptığı için dört meslektaşıyla birlikte yargılandığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 16 Ocak 2018 tarihinde 1 yıl 6 ay hapis cezası verilmiş, “pişmanlık göstermedikleri için” ceza ertelenmemişti.

Filistin halkı fikirlerin, gazetecilerin, yazıların yargılanmasını, baskıyla karşılaşmasını iyi tanır, nitekim bugün İsrail hapishanelerinde 24 gazeteci esir bulunuyor. Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkı için, Filistinli gazetecilerin özgürlüğü için, özgür bir Filistin için mücadele eden Ayşe Düzkan, gazeteci olarak Filistinli gazetecilerle dayanışma içinde karşı çıktığı baskı politikalarına kendi ülkesinde maruz kalıyor.

İstinaf mahkemesinde onanan karar, Ayşe’nin diğer meslektaşlarıyla birlikte barışı, ifade özgürlüğünü ve halkın haber alma hakkını savunmakta tereddüt etmemesinin karşılığıdır.

BDS Türkiye olarak, dayanışmanın cezalandırılmasını kınıyor, özgürlüğünün kısıtlanması olasılığı karşısında Ayşe Düzkan’ın yanında olduğumuzu bildiriyoruz.

bdsturkiye.org