BDS Türkiye (Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi) gayri meşru İsrail ile Türkiye arasında Filistin gazının satışı konusunda yapılmak istenen anlaşmaya ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi
BDS Türkiye (Filistin için İsrail’e Boykot Girişimi) gayri meşru İsrail ile Türkiye arasında Filistin gazının satışı konusunda yapılmak istenen anlaşmaya ilişkin bir bugün (26 Mart) basın açıklaması gerçekleştirdi.
“Gayri meşru İsrail’den doğalgaz satın alınmasına, Filistinlilere ait doğal kaynakların çalınmasına aracı olmaya hayır” sloganıyla düzenlenen toplantıda, açıklamayı BDS Türkiye adına Kutlu Dane okudu.
“Filistin halkını abluka altında enerjisiz bırakan İsrail, Filistin halkına ait olan doğalgaz yataklarına el koyup, çıkardığı gazı da Türkiye ile işbirliği içinde Avrupa’ya satmayı planlıyor” diyerek sözlerine başlayan Dane şöyle konuştu:
“İsrail’le normalleşiyoruz” diyerek Gazze üzerindeki ablukanın kaldırılması şartından vazgeçip ekonomik ilişkileri daha da ilerletme kararı alan AKP hükümeti de İşgalci İsrail’in el koyacağı Filistin gazının satışı konusunda işbirliği yapmak istiyor. Başta Filistin olmak üzere Ortadoğu halklarına daha fazla askeri saldırganlık, işgal ve savaş vadeden İsrail’in cephaneliğini dolduracak bu anlaşmaya ortak olmayalım. Türkiye’nin İsrail’in hırsızlığına ortak edileceği bu onursuz anlaşmaya / işbirliğine dur diyelim.
Basın toplantımız başladı.İşgalci İsrail’den doğalgaz satın alınmasına,Filistinlilere ait doğal kaynakların çalınmasına aracı olmaya #HAYIR! pic.twitter.com/wdrNpLT9Uc
— BDS Türkiye (@israileboykot) 26 Mart 2017
Görüşmeler ne aşamada?
İsrail tarafından gasp edilen gazın Avrupa’ya transferinin üç muhtemel rotası olabileceğini belirten Dane, bunların “Kıbrıs üzerinden Yunanistan’a uzanan bir boru hattı”, “doğalgazın Mısır’a sevk edilmesi ve burada sıvılaştırılarak gemilerle Avrupa’ya satılması” ve “Türkiye’den geçecek bir doğalgaz boru hattı” olduğunu söyledi.
AKP hükümetinin de bu tür bir anlaşmaya istekli olduğuna dikkat çeken Dane, taraflar arasındaki görüşmeleri ilişkin şu ifadeleri kullandı:
2016 yılının Ekim ayında 23. Dünya Enerji Zirvesi’nde Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz bir buçuk saat süren bir görüşme yaptılar. Bu görüşme, 2016 yazında iki ülke arasında yapılan “normalleşme” anlaşmasının ardından, bakanlar düzeyinde yapılan ilk görüşmeydi. Bu görüşmeden sonra İsrail Enerji Bakanı bir açıklama yaparak, doğalgaz rezervlerini Türkiye üzerinden taşımalarının çok önemli olduğunu ve bunu görüşmek üzere iki hükümet arasında bir kanal açmaya karar verdiklerini belirtti.
2016 yılının Kasım ayı başlarında, işgal topraklarından Türkiye’ye uzanacak boru hattı için görüşmeler yapmak üzere kurulan bir “çalışma grubu”, ilk toplantısını İstanbul’da yaptı. Bu çalışma grubu, Türkiye’nin ve gayri meşru İsrail’in enerji bakanlıklarının bürokrat ve uzmanlarından oluşuyor ve çalışmalarını sürdürüyor.
Gayri meşru İsrail ile Türkiye arasında Filistin gazının satışı konusunda yapılmak istenen anlaşmaya #HAYIR diyoruz. pic.twitter.com/FqjYdtNHjN
— BDS Türkiye (@israileboykot) 26 Mart 2017
İsrail’in zenginleşmesi ne anlama gelir?
İsrail’in bu gazın önemli bir bölümünü iç tüketime ayırmayıp ihraç ederek, buradan elde edeceği gelirle iktisadi anlamda bir rahatlama yaşamak istediğini söyleyen Dane, “İsrail’in elde edeceği bu zenginlik, bulunduğu coğrafyada daha büyük istikrarsızlıklara neden olacaktır” dedi.
İşgalci oluşumun zenginleşmesinden en büyük zararı Filistinlilerin göreceğini vurgulayan Dane şöyle konuştu:
1948 yılından bu yana topraklarına geri dönüş umudu içinde yaşayan Filistin halkının önemli bir bölümü halen çevre ülkelerdeki mülteci kamplarında mukimdir. Diğer bir bölümü, Gazze’de, işgal devletinin acımasız ablukası altında ve Batı Şeria’da kontrol noktaları ve duvarlarla çevrili bir açık hava hapishanesinde yaşamını sürdürmektedir. Doğalgaz ihracı yoluyla Siyonist rejime akacak milyarlarca dolar, en temel haklara dahi sahip olmayan bu halk için daha fazla apartheid duvarı, daha fazla kontrol noktası, daha fazla zulüm anlamına gelecek, kendisine utanmadan “İsrail Savunma Gücü” adını veren işgalci ordu, doğalgaz gelirlerini kullanarak daha fazla silah alacak / üretecektir.
Enerji alanındaki #Türkiye–#İsrail işbirliği girişimleri teşhir ve boykot edilmelidir! #BDSTürkiye #Filistin pic.twitter.com/BY0mBntBnF
— BDS Türkiye (@israileboykot) 26 Mart 2017
Boykot çağrısı: İsrail’i zengin etmeyelim, bu hırsızlığa ortak olmayalım
Türkiye’nin İsrail’le doğalgaz projelerinde işbirliğine gitmesinin, Filistin halkına yönelik çok boyutlu bir saldırıya ortak olması anlamına geldiğini ifade eden Dane, enerji alanındaki Türkiye-İsrail işbirliği girişimlerinin teşhir ve boykot edilmesi gerektiğini söyledi.
Dane sözlerini şöyle sonlandırdı:
Bu dosya, BDS Türkiye’nin ulaştığı tüm kurum ve bireylere, Türkiye hükümetine yönelik bir baskı gerçekleştirmeleri, işgalci İsrail’in elde ettiği doğalgazın Türkiye tarafından satın alınmasına ve transferine karşı çıkmaları çağrısını iletme amacını taşımaktadır. Filistin halkının özgürlük mücadelesi ile dayanışmak, İsrail saldırganlığına ortak olmamak ve işgalci İsrail’in cephaneliğine silah taşımamak için bu gayri meşru devletle bütün ikili ilişkiler kesilmelidir.
İsrail’e boykot, Filistin’e özgürlük!
AÇIKLAMANIN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN!
bdsturkiye.org